Кадър: Нова твРепублика Илинденска Македония е възможният избор за име в

...
Кадър: Нова твРепублика Илинденска Македония е възможният избор за име в
Коментари Харесай

Скопие потвърди варианта Република Илинденска Македония

Кадър: Нова тв

Република  Илинденска Македония е вероятният избор за име в разногласието сред Скопие и Атина . Това удостовери публично министър председателят на Македония Зоран Заев. Името е било разисквано с сътрудника му Алексис Ципрас по време на срещата им в София.

В особено изказване пред медиите Заев акцентира, че с това име страната му няма никакви териториални искания към нито една прилежаща страна, в това число и към Гърция. И в двете страни обаче има запаси към препоръчаното име, оповестява Нова тв.

Предложението за компромисно име, което да постави завършек на траялия повече от 25 години спор, не беше публично оповестено до момента, само че бързо се популяризира след срещата в София.

„ Република Илинденска Македония е името, за което е вероятен компромис с Гърция ”, съобщи Заев.  Според него новото предложение за име е притежател на историческа последователност.  Илинден е денят на оповестяването на Илинденско-преображенското въстание против Османската империя през 1903 година на територията на днешна Македония.

„ С това вероятно решение резервираме достолепие, удостоверяваме и ускоряваме нашата македонска еднаквост ”, разяснява министър председателят, като прикани всички македонски жители да го поддържат.

„ Аз съм македонец и ви поканвам всички - македонци, албанци, турци, сърби, власи, роми, бошнаци и всички останали, в действителност всички, последвайте ме и подкрепете вероятното решение на 25-годишния спор, който теглеше Македония надолу за решаването му ”, разяснява Заев.

От българската партия Вътрешна македонска революционна организация, която е част от ръководещата коалиция, не виждат проблем с новото предложение за име.

„ Специално за нас българите, то е задоволително ”, удостовери Искрен Веселинов.

В Гърция обаче новото предложение не намира поддръжка. Лидерите на главните политически партии отхвърлят името Република Илинденска Македония. Според консервативната „ Нова народна власт ” новото не е задоволително, с цел да се постави завършек на вероятно териториални искания към Гърция.

Зоран Заев обаче даде отговор и на тези терзания: „ С това име се разграничаваме напълно с района Македония в Гърция. Във всички аспекти ”.

От кабинета на Ципрас оповестиха, че новото име би трябвало да включва географско или хронологическо определение. В Скопие, новото предложение също не се посреща еднопосочно и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разгласи, че е срещу името Република Илинденска Македония.

„ Ако не реализираме компромис за това име от двете страни, оставаме на масата за договаряния, до момента в който не намерим задоволително решение за нас и за Гърция ”, заключава Заев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР